jan 6, 2022

Herbeleving seksueel misbruik

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt? Als je slachtoffer bent geweest van seksueel misbruik, dan kun je helaas ook nog last krijgen van verschillende klachten. Eén van deze klachten is herbeleving van het seksueel misbruik. Misschien heb jij hier ook wel mee te maken. In deze blog vertel ik je daarom graag meer over herbelevingen van seksueel misbruik. Ik beantwoord vragen als: “Wat is een herbeleving precies?” en “Hoe kun je omgaan met herbelevingen?”. Weet vooral dat het heel normaal is om na een nare seksuele ervaring herbelevingen mee te maken. Je bent niet de enige en je staat er niet alleen voor! Ik help je graag om zo goed mogelijk om te kunnen gaan met de herbelevingen en de herbelevingen te stoppen. Lees dus snel verder!

Wat is een herbeleving?

Herbelevingen van seksueel misbruik zijn beelden van het misbruik zie zich blijven herhalen in je hoofd. Deze gedachtes en herinneringen voelen soms zo echt aan, dat het lijkt alsof je het seksueel misbruik opnieuw beleeft. Het kan natuurlijk uiterst vervelend, eng, emotioneel en uitputtend zijn om steeds het gevoel te krijgen dat je de situatie opnieuw meemaakt. Naast emotionele herbeleving komt ook lichamelijke herbeleving voor. Door een herbeleving komt er namelijk vaak zoveel spanning op het lichaam te staan binnen een korte tijd dat mensen lichamelijke klachten ervaren zoals zweten, trillende handen, hyperventilatie of juist een gevoel van verlamming. Sommige slachtoffers van seksueel misbruik kunnen gedurende de hele dag last krijgen van herbelevingen van het trauma, andere vooral ’s avonds als ze gaan slapen. Herbelevingen kunnen ook in de vorm van nachtmerries optreden. Als jij de herbeleving symptomen herkent, dan wil je er natuurlijk alles aan doen om de herbelevingen te stoppen. Ik zal daarom een aantal tips hiervoor geven. Maar eerst vertel ik je hoe anderen omgaan met herbelevingen van seksueel misbruik.

Omgaan met herbelevingen

Omgaan met herbelevingen is voor iedereen anders. Veel mensen die last hebben van herbelevingen zijn continu alert en waakzaam, omdat er voor hun gevoel voortdurend een bepaalde dreiging is. Hierdoor worden ze sneller prikkelbaar, moe of boos. Sommige mensen doen er alles aan om de gedachtes, gevoelens en gesprekken omtrent het seksueel misbruik te vermijden, in de hoop dat ze minder last zullen krijgen van herbelevingen. Dit kan zelfs zover gaan dat men het trauma onbewust verdringt en het zich helemaal niet meer kan herinneren. Hoewel dit er tijdelijk voor kan zorgen dat je minder last hebt van herbelevingen van het seksueel misbruik, zal dit op de lange termijn juist ervoor zorgen dat je gevoellozer wordt, minder wilt praten over je gevoelens, somber tegen de toekomst aankijkt en je afsluit voor anderen. Het is dus juist heel belangrijk om het trauma niet te verdringen, maar erover te praten om het te kunnen verwerken!

Tips bij herbeleving

Het is niet altijd mogelijk om een herbeleving van seksueel misbruik te voorkomen. In het dagelijks leven worden we nu eenmaal wel eens geconfronteerd met situaties die ons doen terugdenken aan nare ervaringen in het verleden. Door deze confrontaties kan er een herbeleving ontstaan. Er zijn echter wel een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je je niet volledig verliest in de herbeleving en om ervoor te zorgen dat de herbelevingen minder worden. Vandaar een aantal tips bij herbelevingen.

Wanneer je merkt dat het niet goed met je gaat, probeer dan om naar een rustig, vertrouwd plekje te gaan om bij te komen en te focussen op je ademhaling en het hier en nu. Zintuigoefeningen en mindfulness kunnen je in dit geval ook helpen om rustiger te worden. Om herbelevingen te stoppen of verminderen, is het erg belangrijk om te werken aan het onderliggende trauma van de herbelevingen. Dit kun je doen door je gevoelens niet weg te stoppen, maar te bespreken met een ervaringsdeskundige. Dit zal niet makkelijk zijn, maar ik ga je tijdens de gesprekken graag helpen om over je trauma heen te komen en beter om te kunnen gaan met herbelevingen! Samen staan we sterk. Ik nodig je ook uit om een keer deel te nemen aan een van mijn lezingen. Hier deel ik nog veel meer tips en inzichten die jou kunnen helpen bij de verwerking van je trauma. Samen doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat jij weer lekker in je vel gaat zitten en gelukkiger in het leven gaat staan.