Boek Ondersteboven

Het boek Ondersteboven van Marianne Kimmel is een omkeerbaar boek, waarin de dynamiek van seksueel misbruik op een bijzondere manier wordt verteld. In het ene deel vertelt een meisje over haar ervaringen met seksueel misbruik en in het andere deel vertelt haar dader over diezelfde gebeurtenissen. De roman is ontroerend, confronterend, eerlijk, open, soms ‘right in the face’ en geïnspireerd op ware gebeurtenissen. 

Debuut

Marianne Kimmel laat in haar debuut Ondersteboven zien hoe ingewikkeld en verwoestend de kracht van seksueel misbruik is. Zeker in een relatie, waarbij de dader iemand uit de familie is en dus emotioneel dichtbij staat. Zoals bijvoorbeeld een vader, opa of neef.

Uniek aan deze roman is dat de lezer seksueel misbruik zowel meemaakt door de ogen van een zevenjarig meisje als door de ogen van haar dader. Negen jaar geleden kreeg Marianne het idee, en al die tijd heeft ze nodig gehad om het verhaal te schrijven en vervolmaken.

Het was een intens en confronterend proces, zoals ze zelf zegt. Het in de huid kruipen van zowel haar eigen innerlijk kind als andere kinderen die seksueel worden misbruik was al een enorme uitdaging. Maar om vervolgens op basis van interviews met pedofielen en alle informatie over haar eigen dader in de huid te kruipen van de man die dat zevenjarige meisje misbruikt, was de grootste uitdaging uit het leven. Het bracht haar naast gevoelens die ze het liefst zo snel mogelijk weer vergeet, ook meer inzicht en begrip voor de strijd die mensen leveren die seksuele gevoelens voor kinderen hebben.

Moed

Het lezen van ‘Ondersteboven’ vraagt moed. Moed met de hoofdletter M. Misschien heb je zelf misbruik meegemaakt of ken je iemand die dat heeft. Misschien ben je hulpverlener en probeer je seksueel misbruik nog beter te begrijpen.
Misschien worstel je zelf met seksuele gevoelens voor kinderen of ken je iemand die dat doet. Of misschien ben je iemand die geen directe connectie met het onderwerp heeft, maar er meer over wil weten.

Wat je achtergrond ook is, voor het lezen van dit boek is moed nodig. Om in de huid te durven kruipen van een klein meisje en haar dader die je een inkijkje geven in hun traumatische leven. Die uiting van betrokkenheid zal alle slachtoffers van seksueel misbruik raken en ze een hart onder de riem steken. Dus dank je wel, mede namens hen.

Genuanceerde kijk

Marianne is ervan overtuigd dat ook een genuanceerdere kijk op daders het omvangrijke probleem van seksueel misbruik ten goede zal komen. Want daders zijn meer dan de monsters die we in hen zien. Het zijn ook belangrijke mensen in de levens van hun slachtoffers, vaak is er naast de pijn ook liefde voor de daders.

Mede dat maakt de dynamiek van seksueel misbruik zo complex, en is openheid nodig van beide kanten om het probleem nog beter te kunnen aanpakken. Dus dank namens de slachtoffers, die geholpen zijn met een meer genuanceerde kijk op daders. En dank namens de daders dat ze door jouw ogen wellicht ook iets meer als mens worden gezien.

Een verhaal dat een stem heeft gekregen en op een hele bijzondere en pure wijze is vertaald in een prachtig boek. Beide delen kwamen enorm binnen waarin verschillende emoties zich elkaar afwisselen. Een boek dat het verdient om gelezen te worden en een verhaal dat het verdient om gehoord te worden.

Karin janssen

Als ervaringsdeskundige kan ik zeggen dat dit boek een ieder die als kind seksueel misbruikt is raakt.
Prachtig hoe van 2 kanten het misbruik belicht word waardoor, mocht je dat nog niet kunnen, je een kijkje kunt nemen in de belevingswereld van zowel slachtoffer als dader.
Petje af voor Marianne die de moed heeft gevonden het boek te schrijven en al het werk dat ze doet met Stichting Project speak now.
Dat er vele stemmen gehoord mogen worden!!

Lotgenoot

Aangrijpend boek dat je niet makkelijk weglegt. Door de directe schrijfstijl word je in het verhaal gezogen. Op momenten werd ik ook geconfronteerd met mijn eigen afweer en dat is goed en nodig. Het lezen van dit boek vergt moed van de lezer, volgens de schrijfster. Ik heb dat zelf niet zo ervaren; meer een plicht van een medemens om alle gruwelijke details echt tot je te nemen en stelling te nemen.

Daan Dennik

Elke professional die zich bezighoudt met slachtoffers of daders van seksueel misbruik, kan niet om dit boek heen. Het boek kruipt onder je huid en scherpt daardoor op allerlei manieren.

Wim

Hij is rauw en de beleving en gebeurtenissen worden niet ge-‘sugarcoat’, waardoor je als lezer heel dicht bij de pijn van misbruik komt. Ook al lees ik het op veilige afstand, het raakt me diep en gaat onder de kleren zitten. Veel woede en machteloosheid tijdens het lezen. De onschuld en hoop van het meisje zorgen voor licht en humor. Als wij volwassenen ook eens oordeel-loos zouden kunnen/durven te kijken naar misbruik en alles wat erbij komt kijken, zou er meer bewustzijn en verandering kunnen komen. Ik denk dat Ondersteboven aan deze verandering bijdraagt. Erg belangrijk en taboedoorbrekend boek.

Linda

Eindelijk een schrijfster die het heeft aangedurfd om seksueel misbruik precies te beschrijven zoals het is. Enorm beschadigend, verwoestend en een levenslange uitdaging om te helen. Iedereen zou dit boek moeten lezen, zodat er hopelijk meer begrip komt en er eerder kan worden ingegrepen. Een heftig, maar enorm noodzakelijk boek.

Frank

Dit boek is ongelofelijk bij me binnengekomen, heeft me echt de ogen geopend over wat seksueel misbruik echt is. En voorlopig ben ik vooral sprakeloos, terwijl alle woorden nog lang bij me blijven en ik ze een plekje moet geven.

Chantal

Door de ogen van de dader was voor mij nieuwe manier om naar seksueel misbruik te kijken. Het helpt bij de verwerking van zowel het slachtoffer als de dader. Dit boek is met heel veel zorg en aandacht geschreven en leest fijn weg. Ik raad dit boek aan!!

Lotgenoot

Wow. Heftig, confronterend, niet een boek dat je bij het ontbijtje in de zon er even bijpakt, maar een boek waar je tijd voor moet maken. Het verdient een mooie setting met veel rust en ruimte voor alle emoties die opkomen. Dat die er zullen zijn is evident. Een boek dat zonder pardon de harde waarheid beschrijft maar ook bijdraagt aan het niet-altijd-moeten vermonsteren van een dader. Iedereen heeft bagage, daarmee praat ik geen enkele daad goed, net als de schrijfster… maar beschadigd zijn betekent soms (wanneer er geen juiste hulp wordt geboden) ook beschadigen. Laat het voor de hulpinstanties en de omgeving van zowel daders als slachtoffers een eye-opener zijn en het zorgen voor een gedegen dialoog over hoe hulp kan worden geboden. Een dapper verhaal!

Tim Klaassen

Wat een moed van de schrijfster om in absolute openheid de verwoestende werking van seksueel misbruik te beschrijven vanuit een kind en de man die het haar aandoet. Te meer omdat ze zelf slachtoffer is.

Nathalie

Een verhaal wat zijn gelijke niet kent, in puurheid en ontroerende werkelijkheid.
Een jong meisje die al haar toekomst dromen in een bizarre nachtmerrie ziet uiteen spatten !
Onvergetelijk rauwe werkelijkheid ,die niemand onberoerd laat.
Opdat we nooit zouden vergeten!
Wat een moed om dit zo eerlijk te durven delen, een schrijfster die intens ons respect verdient.
In één woord,
Neem en lees !

Mees

Marianne Kimmel heeft haar kwetsbaarheid omgezet in kracht. Het verhaal dat ze schrijft is vanuit twee kanten bekeken, vanuit het meisje en vanuit de vader. Dit is een uniek proces dat ze aan is gegaan, omdat je dit alleen kunt schrijven wanneer je ook al je eigen schaduwkanten aankijkt en verwerkt in jezelf. De kracht die dit boek met zich meebrengt is immens en ik weet zeker dat het heel veel slachtoffers van seksueel misbruik gaat helpen om dit diepgaande, pijnlijke proces te verwerken. Ook voor de omgeving is dit een aanrader om te lezen omdat het inzicht geeft in wat er werkelijk gebeurt achter de gesloten deuren.

Els Basten

Een boek wat je in 1 keer wilt uitlezen. Confronterend en soms hard. Het misbruik verhaal van 2 kanten, dat maakt het een uniek boek.

Pieter

Wat een ingrijpend en onmenselijk triest verhaal van een meisje dat zó door haar eigen vader wordt beschadigd. Het laat je niet meer los.. maar wat dapper van Marianne dat ze dit zo heeft durven en kunnen verwoorden. Ik wens haar, en alle andere slachtoffers van sexueel misbruik alle kracht toe om verder te leven in liefde en rust.

Annemarie

Een zeer belangrijk en noodzakelijk boek, dat alle aandacht verdient.

Aline

Het boek van Marianne Kimmel kruipt onder je huid. En laat je als lezer niet meer los. Zelfs niet na de laatste woorden. Het meest uitdagende boek van het jaar.

Christine Pannebakker

bestsellerauteur

Marianne Kimmel is communicatiespecialist, spreker en voorzitter van stichting Project Speak Now. Ze is in haar jeugd seksueel misbruikt en inspireert sinds 2013 andere ervaringsgenoten. In 2015 werd ze met deze activiteiten Freelancer of the Year. Haar missie is om het taboe op seksueel misbruik te doorbreken.