Seksueel misbruik verwerken

Je bent niet de enige en het is niet jouw schuld. Hoe vaak je het scenario ook al door je hoofd hebt laten spelen, hoe vaak je ook denkt dat je de dingen anders had moeten aanpakken en hoe vaak je jezelf ook de schuld geeft. Seksueel misbruik verwerken is en blijft een moeilijk proces, maar ik weet zeker dat het jou gaat lukken, net als dat het mij gelukt is. Ook mij is seksueel misbruik namelijk overkomen en ik weet maar al te goed wat er in je omgaat. Ik wil mijn nare ervaringen graag omzetten in iets positiefs. Daarom begeleid ik inmiddels al enkele jaren slachtoffers van seksueel misbruik. Dit doe ik aan de hand van gesprekken, lezingen en masterclasses. Veel slachtoffers durven zich niet uit te spreken over hun ervaringen en gevoelens. En wanneer ze dit wel doen, dan voelen ze zich vaak niet gehoord. Dat maakt het verwerken van seksueel misbruik nog lastiger. Het is mijn missie om het taboe te doorbreken en seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Daarmee hoop ik zoveel mogelijk mensen te kunnen helpen in hun verwerkings- en helingsproces.

Seksueel misbruik verwerken
Meer over het Schadefonds Geweldsmisdrijven

Hoe kan je seksueel misbruik verwerken?

Het is een veel gestelde vraag: hoe kun je seksueel misbruik het beste verwerken? Helaas is hier geen standaard antwoord op. Het verwerken van seksueel misbruik is namelijk voor iedereen anders. Het ligt onder andere aan de omstandigheden, aan de duur van het misbruik, maar ook aan jou als persoon. Sommige vrouwen en mannen hebben bijvoorbeeld maar weinig herinneringen aan het misbruik. Vage herinneringen waarvan ze niet veel last hebben. Ook hier hoef je je zeker niet voor te schamen. Maar wat als je er wél veel last van hebt? Wat als het je dagelijkse leven moeilijker maakt? Het is dan vooral belangrijk dat je er met iemand over praat. Doorbreek je geheim en zoek een luisterend oor. Hoe moeilijk dat op dit moment ook lijkt, je zult zien dat er een last van je schouders afvalt. Als ervaringsdeskundige op dit gebied wil ik er graag voor je zijn. Ik weet namelijk hoe moeilijk het op sommige momenten kan zijn. En ook al ervaren we dingen anders, in essentie verschillen we niet veel van elkaar. Om slachtoffers van seksueel misbruik een steuntje in de rug te bieden, zet ik mij al enkele jaren in om het taboe van seksueel misbruik te doorbreken. Ik schrijf en spreek over mijn ervaringen en het verwerken van seksueel misbruik. Weet dat je er niet alleen voor staat. Kom gerust eens naar een lezing van mij en luister naar mijn verhaal. Gewoon in stilte. Je hoeft niets te zeggen en je hoeft niets te doen. Het is de eerste stap in het verwerken van seksueel misbruik. Hopelijk zet je daarna de tweede stap.

Lezingen over het verwerken van seksueel misbruik

Open en kwetsbaar, zo stel ik mij op tijdens lezingen over het verwerken van seksueel misbruik. Het is voor mij belangrijk dat jij je op je gemak voelt bij mij en dat je kracht haalt uit de lezing. Als ervaren spreker weet ik hoe ik mijn publiek kan betrekken bij het verhaal. Ik vertel openhartig over mijn eigen ervaringen en wil je laten weten dat je er niet alleen voor staat. Maar ik wil je ook laten zien dat er nog een heel leven voor je ligt. Een leven waarin je weer gelukkig kunt zijn, kunt lachen en kunt genieten. Hoe moeilijk dat op dit moment ook lijkt. Seksueel misbruik verwerken kan ontzettend lastig zijn en ook ik dacht dat ik nooit meer écht kon genieten van het leven. Ik verafschuwde mijn lichaam en had moeite om van mezelf te houden. Het is mij gelukt om het leven weer positief in te zien. Om weer van mezelf en mijn lichaam te houden. En dat gaat jou ook lukken. Praat met mij en ik luister. Of luister naar mij en mijn ervaringen tijdens één van mijn lezingen. Luister in stilte en laat het over je heen komen. Of dit nu de eerste stap in het verwerken van seksueel misbruik is of de laatste, ik ben er voor je. En hopelijk kunnen mijn lezingen jou de kracht geven om je uit te spreken en je te helpen met het verwerken van seksueel misbruik.

Een masterclass volgen van Marianne Kimmel

Is het bijwonen van een lezing nog een te grote stap voor je? Dat kan ik helemaal begrijpen, daarom heb ik een online masterclass ontwikkeld. Laagdrempelig, maar zeker niet minder waardevol dan een lezing. In alle rust kun je in je eigen vertrouwde omgeving mijn masterclass volgen. Ik geef antwoorden op vragen als “waarom voel ik mij zo schuldig?” en “hoe vind ik goede hulp?” Ik beantwoord ook verschillende vragen die ik binnenkrijg via mijn stichting Project Speak Now. Mijn stichting zet zich in om het taboe van misbruik te verbreken. Het doel van mijn stichting is om het zwijgen te doorbreken, de angst weg te nemen en te helpen bij het verwerken van seksueel misbruik. Mijn masterclass kan een goede stap zijn bij deze verwerking. De masterclass is ontwikkeld voor ervaringsgenoten (en hun partners), maar ook voor professionals die beroepshalve te maken krijgen met (een vermoeden van) seksueel misbruik.

Ik hoop dat het jou, net als mij, lukt om het seksueel misbruik te verwerken. Samen staan we sterker. Heb je nog vragen voor mij? Of wil je een keer een lezing bijwonen of organiseren? Neem dan gerust contact met mij op. Ik sta voor je klaar!

Uitbetaling schadefonds ervaringen