Seksueel misbruik gevolgen

Seksueel misbruik is seksueel grensoverschrijdend gedrag waarbij misbruik wordt gemaakt van een leeftijds- of machtsverschil. Seksueel misbruik omvat allerlei seksuele aanrakingen en handelingen, variërend van begluurd worden, het zelf moeten kijken naar seksuele handelingen tot aanranding en verkrachting. Helaas blijft het voor het slachtoffer vaak niet bij deze verschrikkelijke ervaring: hij of zij krijgt namelijk ook nog te maken met vervelende gevolgen van seksueel misbruik. Om de gevolgen van seksueel misbruik zoveel mogelijk te beperken, wordt er na deze traumatische ervaring altijd aangeraden om professionele hulp in te schakelen- of dit nu meteen of een hele tijd na het misbruik is. Een ervaringsdeskundige kan namelijk goede ondersteuning bieden bij het helingsproces, onder andere door belangrijke inzichten en tips te geven.
seksueel misbruik
seksueel misbruik

Omgaan met seksueel misbruik

Als je zelf seksueel geweld of seksueel misbruik ervaren hebt, dan weet je wat seksueel misbruik allemaal voor gevolgen kan hebben en hoeveel impact deze traumatische ervaring kan hebben op je leven. Je krijgt namelijk te maken met veel verschillende emoties en gedachtes, wat zeer verwarrend kan zijn. Aan de ene kant voel je je woedend, verdrietig en gekwetst, en aan de andere kant voel je wellicht schaamte of een bepaald schuldgevoel, waardoor je niet over je ervaringen durft te praten. Het is moeilijk om je gevoelens een plekje te geven en erover te praten. Maar onthoud altijd: de verantwoordelijkheid voor seksueel misbruik ligt altijd bij de dader, nooit bij jou! Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Laat je dus door niemand vertellen (ook niet door jezelf) dat je het seksueel misbruik wellicht zelf hebt uitgelokt. Dit is een belangrijke stap en gedachtegang binnen je helingsproces.

Gevolgen van seksueel misbruik

Seksueel geweld kan verschillende ingrijpende gevolgen hebben. Problemen die al kort na het seksueel misbruik kunnen optreden, zijn een plotselinge verandering in de algemene gezondheid en lichamelijke klachten zoals buikpijn of stotteren. Seksueel misbruik kan echter ook veel gevolgen hebben op de lange termijn. Deze gevolgen zullen zich blijven voordoen als de onderliggende oorzaak van deze klachten niet wordt aangepakt. De klachten kunnen in meer of mindere mate aanwezig zijn per dag, afhankelijk van hoe je je voelt op die dag. Mocht jij last hebben van lichamelijke of mentale klachten, dan ga ik jou graag helpen om het onderliggende probleem achter deze klachten aan te pakken. Hierdoor ga jij minder last ervaren van de gevolgen van seksueel misbruik en ga je je snel weer lekker voelen in je lichaam.

Psychische gevolgen seksueel misbruik

Hoewel seksueel misbruik een aantal nare lichamelijke gevolgen zoals gynaecologische klachten, buikpijn, hoofdpijn, chronische pijn of pijn tijdens de seks kan veroorzaken, zijn de meeste gevolgen van seksueel misbruik psychisch. Mogelijke psychische gevolgen van seksueel misbruik zijn onder andere depressie, posttraumatische stressstoornis, prikkelgevoeligheid, hoog gevoeligheid, een eetstoornis zoals anorexia of boulimia, een verslaving zoals alcoholverslaving of drugsverslaving, een lagere score op een IQ-test en problemen met seksuele verlangens. Andere eventuele psychische gevolgen van seksueel misbruik zijn emotionele labiliteit of afvlakking, agressiviteit, wantrouwen, een negatief zelfbeeld, impulsdoorbraken, schuldgevoelens, gevoelens van hopeloosheid en wanhoop, angstaanvallen, slaapstoornissen, relatieproblemen, eenzaamheid en zelfs suïcidaliteit. Aangezien dit ernstige gevolgen en klachten zijn, is het belangrijk om deze zoveel mogelijk te beperken en voorkomen. Hierbij speelt traumaverwerking een belangrijke rol. Iedereen verwerkt zijn trauma op zijn of haar manier en een ervaren coach op het gebied van seksueel misbruik kan je helpen om de juiste manier voor jou te vinden. 

Uitbetaling schadefonds ervaringen

Seksueel misbruik gevolgen op latere leeftijd

Gevolgen van seksueel misbruik kunnen ook ontstaan op latere leeftijd. Bij het ontstaan of verergeren van posttraumatische klachten op latere leeftijd spelen verschillende factoren een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke achteruitgang, eenzaamheid, pensionering cognitieve achteruitgang, de behoefte om de levensbalans op te maken of ingrijpende verlieservaringen. Het verouderingsproces en de verwerking van een trauma kunnen elkaar in negatieve zin beïnvloeden. Veel vrouwen en mannen die ooit slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik kampen nog steeds met de gevolgen en problemen hiervan, zonder dat ze het zelf echt in de gaten hebben. Misschien ben jij ook wel zo iemand. Je denkt dat het allemaal wel meevalt en dat je gewoon verder moet gaan met je leven zonder al te veel aandacht te besteden aan het trauma. Dan zullen de problemen vanzelf wel weggaan. Maar dat is niet zo! Want hoe meer dat je het trauma ontkent of negeert, hoe groter de kans op psychische en lichamelijke gevolgen is. Het is nooit te laat om je trauma’s te verwerken! Ik help je hier graag mee.

Seksueel misbruik bij een kind – gevolgen

Naast de eerdergenoemde gevolgen van seksueel misbruik, kan seksueel misbruik voor kinderen (en baby’s) nog extra gevolgen met zich meebrengen. Zo kan het trauma bijvoorbeeld leiden tot ontwikkelingsstoornissen. Door onveilige en slechte jeugdervaringen kunnen kinderen een vijandelijk wereldbeeld of een negatief zelfbeeld creëren. Ook kan het seksueel misbruik ervoor zorgen dat hun gevoel wordt uitgeschakeld, waardoor er een “emotional numbness” ontstaat. Het is daarom belangrijk dat kinderen de juiste hulp krijgen na zo’n ingrijpende ervaring.

Hulp bij seksueel geweld

Vaak vinden slachtoffers van seksueel misbruik het moeilijk om hun gevoelens en ervaringen te uiten en om hulp of begeleiding te vragen. Hierbij spelen schaamte-, angst en schuldgevoelens een grote rol. Toch is het juist erg belangrijk om over traumatische ervaringen te praten. Praten met een ervaringsdeskundige in een veilige omgeving kan namelijk heling en erkenning brengen. Heb jij een vervelende ervaring op het gebied van seksueel misbruik meegemaakt? Of wil je meer informatie, bijvoorbeeld over ervaringen met het uitbetalen van een schadefonds? Neem dan eens vrijblijvend contact op met mij, Marianne Kimmel. Ik heb niet alleen op sommige vlakken in dezelfde schoenen gestaan als jij waardoor je een bepaalde vorm van erkenning zult ervaren, maar ik zal je ook meenemen in mijn openheid, relativeringsvermogen, kwetsbaarheid en kracht. Aan de hand van onze gesprekken, een lezing of een workshop kun je op een fijne manier aan de slag gaan om je trauma te verwerken. Zo overwin jij de gevolgen van seksueel misbruik en ga je weer meer zorgeloos genieten van het leven.

seksueel misbruik