nov 16, 2021

Donker en licht

Wat ik steeds sterker ervaar, is hoe het belangrijk het is om in ons licht te blijven staan. Ons licht te blijven volgen, ongeacht hoeveel donker of tegenslag er ook langskomt. Ik zie het bij mezelf, om me heen en in de wereld dat hoe krachtiger het licht wordt gevolgd, hoe vaker het donker nog een laatste poging doet om onze aandacht af te leiden.

Dat ervaarde ik ook de afgelopen periode in de aanloop naar mijn boekpresentatie die vandaag plaatsvindt. Hoe goed ik het ook voorbereidde, hoe op tijd ik ook was begonnen en hoe serieus ik er ook mee bezig was, de uitdagingen bleven komen. Dingen die geregeld waren, gingen toch opeens niet door. Het vinden van alternatieven bleek niet zo makkelijk. Een voorbeeld:

De locatie waarmee ik alles had afgestemd, bleek toch mee te doen met de QR-code. En dus moest ik op zoek naar een locatie die dat niet deed. Mijn boek is immers een verhaal over het vinden van bevrijding vanuit gevangenschap. Een QR-code als entree past daar niet bij vond ik. Een lieve vriendin bood meteen aan mee te zoeken en na twee dagen fulltime zoeken, hadden we drie opties. En dus bezochten we ze allemaal. Bij de eerste twee voelde ik innerlijk een duidelijke nee. Enorm verwarrend, wetende dat ik haast had en niet te kieskeurig moest zijn. Maar de stem klonk luid en duidelijk. De derde locatie bleek gevoelsmatig een ja, maar de zorgen over het compleet inrichten van de ruimte zonder hulp waren levensgroot.

En toen was daar de eigenaar van de ruimte. Ik noem hem nu ‘mijn reddende engel’, want ondanks dat we elkaar eerder niet kenden, heeft hij alles voor me geregeld. Inrichting, techniek, geluid, koffie/thee etc. Zonder deze man was er vandaag geen boekpresentatie geweest.

Dit is slechts een voorbeeld van de vele tegenslagen die ik heb ervaren, die op een magische manier zijn opgelost. Het leert me om te focussen op het licht, en tegenslag geen aandacht te geven, maar te vertrouwen en praktisch te denken in oplossingen. Ik geloof het echt: de oplossing is altijd vlakbij. Met hulp van magische toevalligheden en mensen.

Ik deel dit met jullie, omdat het een paar belangrijke zaken duidelijk maakt die met name in deze tijd zo essentieel zijn. Blijf vertrouwen bij tegenslag en blijf je innerlijke stem volgen. Blijf trouw aan wie je bent en wat je voor ogen hebt. Je zal merken dat grote en kleine magische kadootjes op je pad verschijnen. Als je het donker geen kans geeft om te winnen, komt het licht nog krachtiger in beeld om de overhand te nemen.