Aanwijzingen seksueel misbruik

Voor een slachtoffer van seksueel misbruik is het vaak ontzettend moeilijk om zich uit te spreken over zijn of haar ervaringen. Vaak merk je zelfs helemaal niets aan deze persoon en doet hij of zij vrolijk mee met allerlei activiteiten. Slachtoffers geven vaak zichzelf de schuld van het misbruik en schamen zich voor wat er is gebeurd. Ze laten daarom het liefst zo weinig mogelijk merken. Dat maakt het zo moeilijk om signalen van seksueel misbruik te herkennen. Toch zijn er een aantal aanwijzingen die kunnen wijzen op seksueel misbruik. Iemand is bijvoorbeeld (ineens) bang in het donker, wil nooit naar huis gaan of doet er alles aan om ergens langer te blijven.

Zelf ben ik ook seksueel misbruikt in mijn kindertijd. Dit misbruik duurde jarenlang en vrijwel niemand had ook maar iets in de gaten. Ik durfde nergens meer alleen naartoe, zelfs niet naar het toilet. Misschien was er eerder hulp gekomen als iemand de signalen van seksueel misbruik had opgevangen. Want ik stond er helemaal alleen voor. Die nare tijd wil ik nu omzetten in iets positiefs. Daarom inspireer ik al jarenlang mensen die hetzelfde als mij hebben meegemaakt. Dit doe ik aan de hand van lezingen, workshops en lotgenotencontact. Ook heb ik een boek geschreven over seksueel misbruik en mijn ervaringen daarmee. Daarmee hoop ik andere slachtoffers die hetzelfde hebben meegemaakt te kunnen helpen. Want samen staan we sterker.

Seksueel misbruik verwerken
seksueel misbruik

De signalen van seksueel misbruik herkennen

Zoals ik al eerder aangaf zijn signalen van seksueel misbruik vaak moeilijk te herkennen. Een slachtoffer van seksueel misbruik loopt vaak jarenlang rond met zijn of haar geheim. Soms kunnen de kleinste dingen ineens herinneringen oproepen aan die nare tijd. Deze triggers van seksueel misbruik kunnen jarenlang onderdrukt worden, maar voor velen komt er een dag dat je er niet langer tegen kunt vechten. En dat is niet erg, want het kan een eerste stap zijn in het verwerken van het seksueel misbruik. Maar wat als je sterke vermoedens hebt van seksueel misbruik, maar diegene er helemaal niets over loslaat? Wat zijn aanwijzingen van seksueel misbruik en hoe herken je ze?

Seksueel misbruik-signalen kunnen per persoon zeer verschillend zijn. Verandering in gedrag kan een sterke aanwijzing zijn. Dat voorheen altijd vrolijke meisje met haar aanstekelijke lach hoor je ineens nooit meer lachen. Of haar luide aanstekelijke lach is veranderd in een stille (glim)lach die niemand echt hoort of ziet. Ook eetproblemen komen vaak voor bij slachtoffers van seksueel misbruik. Dit kan overmatig veel eten zijn, maar ook juist vrijwel niets meer eten. Verder zijn aanwijzingen van seksueel misbruik onder andere concentratieproblemen, depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, angst en lichamelijke signalen zoals buikpijn of spierspanning. Deze signalen kunnen allemaal duiden op seksueel misbruik, maar natuurlijk kan er ook wat anders aan de hand zijn. Wees dus altijd voorzichtig en ga er niet meteen vanuit dat de signalen op seksueel misbruik wijzen.

Signalen herkennen van seksueel misbruik bij een kind

Voor een volwassene is het al moeilijk om zich uit te spreken, maar voor een kind kan dit zelfs nog een stapje verder gaan. Een (jong) kind weet bij seksueel misbruik niet wat hem of haar overkomt en denkt soms zelfs dat het normaal is. Een kind wordt vaak verteld dat hij/zij er absoluut niets over mag zeggen. Soms gaat dit gepaard met bedreigingen. Een van de ouders of een broertje of een zusje zou wat worden aangedaan als het kind er met iemand over praat. Het kind zal daardoor niet snel uit zichzelf iets zeggen en het is dan ook erg belangrijk om oplettend te zijn op signalen van seksueel misbruik bij een kind. Deze signalen kunnen onder andere zijn: slaapproblemen (waaronder bang zijn in het donker), een angst voor bepaalde mensen of plekken, plotselinge stemmingswisselingen, verlies van eetlust, opnieuw bedplassen terwijl dit lang niet meer voorkwam en weigeren om over een ‘geheimpje’ tussen het kind en een volwassen persoon te praten. Net als bij een volwassene dien je ook dit keer voorzichtig te zijn met conclusies te trekken. Deze signalen kunnen namelijk ook op iets anders wijzen. Wanneer je sterke aanwijzingen voor seksueel misbruik ziet bij je kind, neem dan altijd contact op met de politie.

Laten we die warme omhelzing zijn | marianne Kimmel

Lezingen over seksueel misbruik

Als ervaringsdeskundige geef ik veel lezingen door het land. Tijdens deze lezingen praat ik open over het seksuele misbruik dat mij is overkomen als kind. Ik wil het zwijgen doorbreken en lotgenoten bij elkaar brengen. Het heeft mij ontzettend veel geholpen en nu wil ik ook jou gaan helpen. Ik nodig je uit om een lezing over seksueel misbruik bij te wonen. Of je nu zelf slachtoffer bent of aanwijzingen opmerkt van seksueel misbruik bij iemand in je omgeving, deze lezing zal je verder helpen. Tevens ben ik voorzitter van stichting Project Speak Now. Ons doel is het om het zwijgen te doorbreken en ondersteuning te bieden aan slachtoffers van seksueel misbruik. Wil jij een keer een lezing van mij bijwonen? Of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met mij op. Samen gaan we kijken wat we voor jou kunnen doen.