apr 2, 2022

Vertrouwen in het leven

Vertrouwen krijgen dat het leven het beste met me voor heeft en ook positieve dingen op mijn pad brengt, was ontzettend moeilijk. Met name omdat vanaf de eerste kennismaking met het leven ik hoofdzakelijk tegenslagen heb ervaren. Dus in eerste instantie bleef ik rekenen op tegenslag, zelfs nadat me iets positiefs was overkomen. Ik had geen vertrouwen en geen ervaring dat positieve ervaringen in mijn leven de overhand hadden. En dus bleef ik alert.

Pas toen ik meer begon te leren over hoe energie werkt, begreep ik dat ik met mijn focus op tegenslagen juist dat in stand hield wat ik wilde vermijden. En dus begon ik met het onderzoeken en ombuigen van mijn negatieve overtuigingen met de methode The Work van Byron Katie. Met elke belemmerende overtuiging die ik onderzocht, vond ik weer tien andere. Maar ik hield vol en langzaam merkte ik dat ik steeds iets meer ruimte kreeg voor wat vertrouwen. Vertrouwen in dat niet alles verkeerd hoefde te gaan. Vertrouwen dat het leven mij ook positieve ervaringen gunt. En bovenal vertrouwen in mijn eigen kracht.

Vroeger als kind kon ik weinig. Ik woonde bij de mensen die me pijn deden en had nog weinig zelfbewustzijn. Maar nu als volwassene ben ik vrij en weet ik dat ikzelf onvoorstelbaar veel invloed heb op mijn leven en gevoelswereld. En dus leef ik zo bewust mogelijk. Bewust van de gedachten die ik denk. Bewust van waar ik mijn focus op wil richten. Bewust van wat ik nodig heb om me goed te blijven voelen. En bewust van mijn eigen kracht: dat ik veel meer kan dan ik ooit dacht. In het hier en nu blijf ik ervaren dat wonderen bestaan en dat niks zeker is en je daarop meer invloed hebt dan het lijkt.